Okrugli sto na kraljevskom dvoru

15. 11. 2007

ASISTEL počinje sa radom u Srbiji! Okrogli sto sa temom položaja starih u srbiji održan na Krlajevskom dvoru


 

Pod pokroviteljstvom Njihovih Kraljevskih Visočanstava Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine, a u organizaciji kompanije Asistel doo, na Kraljevskom Dvoru je u četvrtak 15. novembra održan okrugli sto na temu Položaj starih u sistemu socijalne zaštite i nove inicijative za unapređenje usluga.

Učesnici okruglog stola bili su Njegova Ekselencija Ambasador Španije u Beogradu, gdin Hoze Riera Sikvier, predstavnici ministarstva za rad i socijalnu politiku, ministarstva zdravlja, skupštine grada Beograda kao i najvažnijih socijalnih i gerontoloških ustanova Republike i Grada: specijalni savetnik ministra za rad i socijalnu politiku gdin Ljubomir Pejaković, gradski sekretar za socijalnu i dečju zaštitu gđa Ljiljana Jovčić, direktor gradskog zavoda za gerontologiju dr Milan Crnobarić i upravnik u Gerontološkom centru Beograd gdin Ćira Pešin. Svi govornici razmotrili su trenutni položaj naših najstarijih sugrađana i predstavili projekte i programe svojih insitucija čiji je cilj poboljšanje ovog položaja. U okviru diskusije, gdin Antonio Remartinez, generalni direktor španske kompanije SABIA, čija će oprema biti korišćena za teleasistenciju u Srbiji, opisao je detaljno ovu uslugu i govorio o prednostima koje njeno korišćenje donosi i pojedincima koji je koriste, ali i društvu u celini. Učesnici okruglog stola su, posmatrajući teleasistenciju kroz institucije za koje rade i koje vode, ocenili ovu uslugu kao izuzetno korisnu dopunu odnosno zamenu postojećim uslugama vaninstitucionalnog i insitucionalnog zbrinjavanja osoba u trećem dobu.

Zaključeno je da uključivanjem privatne inicijative i to kroz zajedničke projekte koje bi sprovodili javni i privatni sektor, a u skladu sa već definisanim strategijama Republike Srbije, može značajno da se unapredi trenutni položaj starih lica i da ovakve inicijative mogu samo da doprinesu njihovoj dobrobiti i fizičkom i duševnom blagostanju.


Nema komentara.