Delovi teksta preuzeti su iz Narodnih Novina, Radio Televizije Belle Amie i NTV

ASISTEL u Nišu

12. 04. 2012

Ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag, gradonačelnik Miloš Simonović i direktor kompanije "Asistel" Slobodan Mihajlović, posetili su danas Jelicu Aranđelović, koja je postala korisnik usluge teleasistencije namenjene osobama u trećem dobu i osobama sa invaliditetom. Pod uslugom teleasistencije podrazumeva se stalna usluga, 24 časa dnevno koja se pruža putem telefonske linije i specijalne opreme instalirane u kući.

Sedamdesettrogodišnja Nišlijka Jelica Aranđelović već 25 godina boluje od multipeskleroze. Živi sama u stanu, a od sada su joj pomoć i razgovor nadohvat ruke - jednim pritiskom na dugme aparata koji joj je oko vrata dobija podršku putem 'Asistel 'programa, dostupnog 24 sata dnevno. Naime Jelica je jedna od jedna od 25 slabopokretnih i usamljenih Nišlija u čijim domaćinstvima je zahvaljujući saradnji grada Nisa i norveske vlade instaliran 'Asistel 'program koji ima za cilj da dane sa teškom dijagnoyom učini lakšim i lepšim. Nju su juče posetili ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag, gradonačelnik Miloš Simonović i direktor kompanije ‘Asitel 'Slobodan Mihajlovic.
-Meni će ovaj uredjaj puno značiti jer živim sama. Iako imam ćerku i familiju, oni nisu stalno pored mene, a desi se da ponekad ne mogu da hodam ili padnem a nekad telefon nije pri ruci. Ovako samo treba da pritisnem dugme i dobijem Kol centar koji će pozvati nekog od moje porodice ili hitnu pomoć - kaže Jelica Arandjelović.
Grad Niš i kompanija za pružanje usluga ljudima koji žive sami Asistel Beograd potpisali su memorandum o pružanju usluga teleasistencije koju je donirala Kraljevina Norveška.
- Naša vlada je podržala ovaj projekat jer je zaista dobar i jer najbolje pokazuje kako tehnologija može da promeni način na koji se suočavamo sa socijalnim problemima. Ovaj sistem omogućava starijim ljudima da i kada postanu slabi i bolesni mogu živeti sami kod kuće, a da se osećaju bezbedno - istakao je ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag.
- U prvom ciklusu ovog pilot projekta ovu uslugu moći će da koristi 25 korisnika, a u prvoj godini dana projekat finansira vlada Norveške. Narednu godinu dana program će finansirati grad. Nadam se da ćemo obezbediti još donatora kako bi povećali broj korisnika te da će ova usluga biti deo gradskog sistema kako bi smo pomogli što većem broju osoba treće dobi i osoba sa invaliditetom - rekao je gradonačelnik Niša Miloš Simonović.
- ‘Asistel' program je progrem budućnosti koji pruža niz usluga od zdravstvene zaštite do običnog razgovora kada se korisnici osete usamljenim. Operateri razgovaraju sa korisnicima, ali im i zakazuju preglede kod lekara i podsećaju na terapiju. Ono što je najvažnije jeste da osoba, u slučaju da joj se stanje naglo pogorša a ne može da dodje do telefona, može da stupi u kontakt sa operaterima iz bilo kog dela stana, pa čak i dok se kupa, budući da je urađaj vodootporan - objasnio je direktor kompanije 'Asistel 'Slobodan Mihajlovic.

Nema komentara.